Hämeenlinna ansaitsee startup-hubin
Startupit työllistivät Suomessa 31 000 henkilöä (2021). Ne keräävät yhteensä n. miljardi euroa yksityistä riskirahoitusta ja satoja miljoonia jullkisia yritystukia vuosittain.
Hämeenlinna kerää tästä potista tällä hetkellä naurettavan pienen osan. Jos Hämeenlinnan startupit keräisivät yksityistä rahaa ja työpaikkoja kaupungin väestön suhteessa, startupit olisivat kollektiivisesti kaupungin neljänneksi suurin yksityinen työnantaja ja niihin investoitaisiin vuosittain n. 42 miljoonaa euroa yksityistä rahaa.
Kyse ei ole siis pikkuviasta, vaan toimenpiteitä vaativasta puutteesta.
Kaupunkimme ansiokas yritysneuvonnan ja tuen kokonaisuus ansaitsee osakseen startuppeihin keskittyvän yksikön. Vastaavia on toteutettu useassa kaupungissa, eikä vain isoimmissa: Lahdessa, Kotkassa ja Mikkelissä on nähty kannattavaksi panostaa startup-yrityksiin.
Usein kun puhutaan startupeista, syntyy käsitys että kyseessä on mikä tahansa vasta perustettu yritys. Nimensä suorasta käännöksestä poiketen, kaikki aloittavat yritykset eivät ole määritelmältään startuppeja. Startupin erottaa aloittavasta yrityksestä esimerkiksi seuraavasti.
- Liikeidea mullistaa nykymarkkinan
- Se pyrkii kansainväliseen kasvuun
- Se kasvaa voimakkaasti rahoitettuna
Tällaisen liiketoiminnan perustamis- ja kasvupolku on hyvin erilainen konepajan, kampaamon tai asiantuntijayrityksen vastaavasta ja siksi myös sen tarvitsema tuki, verkosto ja neuvot ovat erilaisia. Siksi startupeille on rakennettava oma palvelupolkunsa.
Hämeenlinnan oman startup-keskuksen peruspilarit olisivat tila, koordinaattori ja suhteet rahoittajiin. Hubin kielenä olisi englanti, ja se pitäisi rakentaa kaupungin, HAMK:n ja liike-elämän yhteistyönä. Hubi toimisi erinomaisena juurruttajana ja työllistäjänä paikallisille kunnianhimoisille yrittäjille sekä ulkomaisille opiskelijoille ja heidän perheilleen. Hubi ammentaisi ja soljuisi hyvin yhteen Linnan Business Turnajaisten, muiden yrityspalveluiden ja työllisyyspalveluiden kanssa.
Ja mitä tämä kaikki maksaa? Tukeutuessaan muuhun verkostoon, hubin operointikustannukset voisivat olla alle puoli miljoonaa vuodessa. Se on summana mitätön verrattuna hyötyihin, jotka konkretisoituvat uusien yrityksien synnyttämisinä, niihin tehtyinä investointeina ja avustuksina sekä näin syntyneinä työpaikkoina.
On vihdoin aika. Tehdään Hämeenlinnan omasta startup-hubista totta.