Hämeenlinna on “Järvi-Suomen eteläisin kärki” - ja se on kova juttu
Muoniolaisen matkailualan pioneeriyrityksen hallituksessa opin tämän: Suomella on kolme globaalisti uniikkia matkailuvalttia: Lappi, saaristo ja Järvi-Suomi. Toisin kuin Suomessa on totuttu ajattelemaan, matkailu on merkittävä teollisuudenala: joka kymmenes työpaikka maailmassa syntyy matkailussa (ILO 2022).
Yksi Hämeenlinnan ehdottomista vetovoimatekijöistä on sen sijainti Järvi-Suomen eteläisimpänä kärkenä. Siksi Hämeenlinnassa ranta-alueiden kehitykseen on suhtauduttava strategisesti ja Hämeenlinasta on tehtävä kaupunki, johon tullaan kauempaakin. Kansallinen kaupunkipuisto on upea alku, ja seuraavaksi on kehitettävä kuntoon Vanajaveden alue keskustasta etelään. Näin jokainen kaupungin asukas ja matkailija tietää tulleensa Järvi-Suomeen.
Palveluiden kehittämisen tarmokkuus ja kunnianhimo kuntoon
“Kuinka monta konsulttia tarvitset kertomaan, että olet kaupunki järven rannalla?” kysyi Hämeen Sanomien Veli-Matti Virtanen vuonna 2022. Hanke Hämeensaaren rantaan tehtävästä kelluvasta kahvilasta “Vanayasta” täytti tuolloin viisi vuotta. Asumisen lisäksi ranta-alueiden elävöittäminen vaatii myös palveluiden tarmokasta kehittämistä.
Linnapuistoon jo kaavailtu ympärivuotinen rantakahvila tai -ravintola tuo iloa jokaiselle rantareittiä kulkevalle hämeenlinnalaiselle. Lisäksi se kasvattaa Linnan alueen vetovoimaa matkailukohteena.
Sotkanrannan palveluista vuoropuhelun aloittaminen yrittäjien kanssa on hyvä ajatus, mutta olisi naiivia ajatella, että ilmoittamalla etsivämme alueelle yrittäjää sellainen vaan ilmestyy ovelle kolkuttelemaan reilun kahden viikon (!) tarjottuun määräaikaan mennessä. Eihän suunnitelmamme ole tämä, eihän?
Kaupungin on tehtävä myyntityötä: etsittävä sellainen yrittäjä, yhtiö tai yhtiörypäs, jonka kanssa strategiset tavoitteet kohtaavat. Sitten rakennettava yhdessä kovalla työllä malli, jolla hanke toteutuu. Olemmehan itse yhteydessä investointikykyisiin toimijoihin, vai odotammeko heiltäkin sähköpostia? Olemmehan myös valmiita kaavan muokkauksiin ja joustoihin, joita alan ammattilaiset varmasti ehdottavat, varmistaakseen omalle konseptilleen kestävän liiketoiminnan? Olemmehan varmoja, että saamme valita kaupungille parhaan toimijan, emmekä sitä joka sattui kysymään?
Nämä nyt käynnissä olevat hankkeet on ajettava maaliin tarmokkuudella, johon ei voi ottaa mallia Hämeensaaren kelluvasta viihdekeitaasta Vanayasta. Jotain on pahasti pielessä hankkeiden priorisoinnissa, jos investointiohjelmaa ohjaa se, milloin toteuttava yritys vastaa kaupungin lisätietopyyntöön.
On aika suhtautua sijaintiimme Järvi-Suomen eteläkärkenä strategisesti - mahdollisuutena, joka ei rajaudu vain keskustaan, vaan joka pitäjänkin tulevaisuuteen.
Toteutetaan nyt vaikka väkisin se kelluva sauna
Julkinen, ympärivuotinen sauna- kahvila- ja avantopaikka Hämeensaaressa olisi kaupunkiimme helppo ja tervetullut lisä. Tällainen hanke edistäisi kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia, ja tarjoaisi luonnollisen kohteen matkailijoille. Julkisten saunojen ja avantouinnin suosio kasvaa, ja uimahallin kanssa kohteet oletettavasti ruokkisivat toisiaan. Kelluva rakenne on suhteellisen helppo tapa elävöittää Hämeensaaren aluetta rakentamisen viivästyessä jo suhdanteiden takia.