Kouluista Hämeenlinnalle vetovoimatekijä

Hämeenlinna on jo nyt erinomainen paikka lapsiperheille. Mutta ennen kuin saavutamme aseman lapsiperheiden unelmakaupunkina, tai meidän kannattaisi sillä kärjellä tehdä merkittävää markkinointiviestintää, meidän on laitettava koulumme kuntoon. Valitettavasti suunta, johon koulumme on viime vuosina kulkenut, on huolestuttava.

Nykylapset kärsivät jo varautumisesta lapsimäärän vähenemiseen

Hämeenlinnassa on varauduttu liian hätäisesti laskeviin lapsimääriin. Tämä näkyy konkreettisesti jo luokkahuoneissa – omalla kolmasluokkalaisellani on menossa jo neljäs lähiopettaja koulupolun aikana. Hänkin määräaikainen. Ja tätä perustellaan toistuvasti“tulevalla ikäluokkien pienentymisellä”.

Tällainen ennakkosäästäminen ei mahdollista laadukasta oppimisympäristöä lapsille, eikä työympäristöä ammattilaisille. Kuka haluaisi jäädä opettamaan kaupunkiin, jossa innolla odotetaan milloin kaupungin viimeinen lapsi syntyy?

Ruotsin- ja englanninkielinen koulutus arvioitava vetovoimatekijänä

Hämeenlinnassa ei ole mahdollisuutta käydä ruotsin- tai englanninkielistä koulupolkua, vaikka kiinnostusta ja osallistujia olisi.

Meidän pitää suhtautua ruotsinkieliseen koulutukseen toisin kuin väestörekisteriin merkityn äidinkielen pakollisena palveluna. Se, etenkin yhdessä englanninkielisen koulun kanssa, on myös vetovoimatekijä – konkreettinen tapa houkutella uusia perheitä Hämeenlinnaan. Hämeenlinnalaisyritysten rekrytointia ja uusien suuryritysten, EU-virastojen tai NATO-esikuntien sijoittumista Hämeenlinnaan auttaisi, jos kaupungissa on tarjolla erilaisia kouluja ja varhaiskasvatusta.

Tarvitsemme kunnianhimoa ja erikoistumista

Me tarvitsemme kunnianhimoisempaa koulusuunnittelua ja rohkeutta erikoistua. Tämä vaatii toki rahaa, mutta ennen kaikkea tahtoa tehdä Hämeenlinnasta kaupunki, jossa koulut eivät ole vain toimivia – vaan erinomaisia.

On ollut suuri menetys, että esimerkiksi aikoinaan hienosti toimineet musiikkiluokat lakkautettiin. Pyrkimys tasa-arvoon ei saa tuhota mahdollisuuksia erinomaisuuteen jo peruskoulussa.

Erikoistumisesta meillä on hienoja toimivia esimerkkejä lukiopuolella: Lyseon urheilu- ja yrittäjyyskasvatuslinja ja Kaurialan erityistehtävä matematiikka- ja luonnontiedelukiona houkuttelee oppilaita Helsingistä ja kaukaa pohjoisesta. Tätä erikoistumista ja lukioiden hienoja kulttuureita ei saa tuhota tehostamalla Hämeenlinnasta väkisin yhden lukion kaupunkia.

Juho Jokinen

Tarjoan advisor-palveluja. Advisorina toimin johtoryhmän, yrittäjän, hallituksen tai toimitusjohtajan kumppanina. Tehtäväni on varmistaa, että yritys määrittää ja saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteensa. Toiminta perustuu aina kasvuun tähtäävään strategiaan ja siitä johdettuun vuosisuunnitelmaan.

https://juhojokinen.com
Edellinen
Edellinen

Hämeenlinna on “Järvi-Suomen eteläisin kärki” - ja se on kova juttu

Seuraava
Seuraava

Patrian 40 miljoonaa on hyvä alku: seuraavaksi puolustusteollisuuden huippuosaamiskeskus?